Mediakasvatusta kahdessa sukupolvessa -hanke 2020-2022

Saarijärven elokuvakerhon Mediakasvatusta kahdessa sukupolvessa -hankkeen tarkoituksena oli järjestää mediakasvatusta ja yhteisöllistä toimintaa saarijärveläisille senioreille ja nuorille, yhdessä ja erikseen. Hankkeen tavoitteena oli aktivoida osallistujia elokuvakulttuurin ja -kerronnan kautta. Hanke tarjosi myös mahdollisuuksia uudenlaiseen ja kehittävään vapaa-ajan toimintaan erilaisten työpajasisältöjen kautta.

Työpajoja ohjasi ja hanketta koordinoi Saarijärven elokuvakerhon hanketyöntekijä Emma Heinonen.


KINO-workshopit ja näytökset
oli suunnattu saarijärveläisille nuorille (15-29 vuotta). Workshopeissa tutustuttiin muun muassa media- ja elokuva-alaan sekä eri aikakausien elokuviin. Näytöksiin osallistuvat nuoret pääsivät vaikuttamaan elokuvien valintaan. 


Senioreiden Leffakammarissa
katseltiin 50-90-lukujen klassikkoelokuvia elokuvateatterin suurelta valkokankaalta. Lisäksi osallistujille järjestettiin työpajoja, joissa ohjaajan johdolla tutustuttiin tarkemmin tarinankerrontaan ja elokuvakulttuuriin – yhdessä mukavasti kahvitellen ja ryhmän seurasta nauttien.

Leffakammarin iltanäytökset olivat suunnattu kaikille elokuvien ystäville, ikään katsomatta. Näihin klassikkoelokuviin oli vapaa pääsy.

Nuorille vanhemmille ja heidän lapsilleen järjestettiin hankkeessa myös vauva- ja tenavakinonäytöksiä.

Tenavakino-näytökset

Tenavakino oli noin 2-6 vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettu lapsiystävällinen yksityinen elokuvanäytös. Tenavakino-elokuvat esitettiin aina puolivalossa ja normaalia pienemmällä äänenvoimakkuudella.

Näytöksiin valitut elokuvat olivat aina kestoltaan max. 1,5 h ja ikäluokitukseltaan sallittu (S). 

Vauvakino-näytökset

Vauvakino oli äideille ja vauvoille tarkoitettu vauvaystävällinen yksityinen elokuvanäytös. Vauvakino-elokuva esitettiin aina puolivalossa ja normaalia pienemmällä äänenvoimakkuudella. Näytöksen aikana sai vapaasti liikuskella ja myös halutessaan poistua. 

Näytöksiin valitut elokuvat olivat aina kestoltaan max. 2h ja tyyliltään aikuisille suunnattua kevyttä draamaa ja/tai komediaa. 

Nykytilanne

Hanke on päättynyt 31.12.2022. Se toteuttiin Saarijärvellä vuosina 2020-2022 ja se sai päärahoituksen Leader Viisari ry:ltä. Muita tukijoita olivat Aune, Katri ja Beda Heralan säätiö, Lions Club Saarijärvi, Saarijärven museon ystävät ry, Minella säätiö, Syöte-Huvilat Oy ja Saarijärven Martat.

Toiminta oli osallistujilleen maksutonta. Hanke tavoitti yhteensä (seniorit ja nuoret) yhteensä 542 hlö. Työpajoja ja tilaisuuksia järjestettiin yhteensä 138 kpl.

LATAA HANKKEEN LYHYT PORTFOLIO (PDF)