Historia

Saarijärven elokuvakerho perustettiin vuonna 1984 ja rekisteröity yhdistys siitä tuli vuonna 1989. Elokuvakerhomme olemassaolosta voidaan kiittää Yrjö ja Pirjo Pulkkista, vannoutuneita elokuvafaneja, jotka muuttivat Etelä-Suomesta Saarijärvelle ja toivat palon elokuvakulttuuriin mukanaan. Heidän innostuksensa innoittamana Saarijärvellä alettiin vähitellen monipuolistaa ja rikastuttaa elokuvatarjontaa. Syntyi Kansalaisopiston elokuvakerho, Saarijärven elokuvaviikko ja lasten oma elokuvakerho PikkuSelkku. Viimeksi mainitun jäädessä vuosien varrella tauolle, kaksi ensimmäistä porskuttavat eteenpäin vahvemmin kuin koskaan.

Saarijärveläiset ovat saaneet näiden kymmenien vuosien aikana kokea elokuvakerhossa elämää suurempia elokuvaelämyksiä tuhansien elokuvien muodossa. Saarijärven hyvä elokuvatarjonta, joka on osa kaupungin elinvoimaa, on ollut isojen kaupunkien tasoa. Aktiivisen toiminnan myötä Saarijärven elokuvakerho on ollut pitkään yksi Suomen suurimpia elokuvakerhoja väkilukuun suhteutettuna. Katsojia elokuvakerhon näytöksissä on vuositasolla yli 3500. 

Yrjö ja Pirjo Pulkkisen elämäntyö palkittiin vuonna 2014, kun heille myönnettiin kulttuuripalkinto Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston juhlatilaisuudessa. Palkinto osoitettiin ”intohimoisille suomalaisen elokuvataiteen vaalijoille ja kehittäjille”. Vuosina 2015-2023 Saarijärven elokuvakerhon puheenjohtajana toimi Janne Heinonen, jonka toimikauden aikana uudistettiin toimintaa useilla eri tavoilla. Vuonna 2023 puheenjohtajaksi valittiin Ville Rautiainen. 

 

Ei ole lainkaan itsestään selvää, että Saarijärvellä saadaan nykyään nauttia monipuolisesta elokuvatarjonnasta valkokankaalta. 2010-luvun alussa filmiesityskopioiden  tehdessä kuolemaa ja silloisen kaupallisen elokuvateatterin Kisasuojan saadessa purkutuomion, Saarijärveä uhkasi elokuvateatteritoiminnan loppuminen. Saarijärven elokuvakerhon aloitteesta ja johdolla Saarijärven kaupungintalolla sijaitseva auditorio Saarijärvi-sali digitalisoitiin moderniksi elokuvateatteriksi vuonna 2012, Saarijärven kaupungin, Kisakinon/Saarijärven pullistuksen ja Saarijärven elokuvakerhon solmiman kolmikantasopimuksen turvin. Suomen elokuvasäätiöltä saatu merkittävä tuki Saarijärvi-salin digitalisoimiseen mahdollisti elokuvatoiminnan jatkumisen pitkälle tulevaisuuteen.

Toimintaperiaatteet

Saarijärven elokuvakerho ei tavoittele suurinta mahdollista kävijämäärää, vaan tavoitteenamme on tarjota laatua ja monipuolisuutta. Tämä periaatteen varaan elokuvakerhomme toiminta on aina rakennettu ja sen nimeen vannotaan tulevaisuudessakin. Kun tästäkin huolimatta esityksissämme käy runsaasti eri-ikäisiä ja eri taustan omaavia ihmisiä, voimme olla hyvin tyytyväisiä. Erityisen mukavaa on, että esityksissämme käy paljon miehiä ja pariskuntia. Viime vuosina myös nuoret aikuiset ovat kasvavissa määrin löytäneet elokuvakerhon toiminnan ja elokuvanäytökset.

Saarijärven elokuvakerhon ja kaupallisen elokuvateatterin Kisakinon yhteistyö on ollut ongelmatonta niin käytännön toimien kuin ohjelmistovalintojenkin osalta. Kisakinon esitystoiminta keskittyy kaupalliseen yleisöelokuvaan, kun taas Elokuvakerhon ohjelmistossa tilaa saavat marginaalisemmat, sisällöltään haastavammatkin elokuvat sekä vanhat yleissivistykseen kuuluvat klassikot. Kummankin toimijan panosta tarvitaan, jotta elokuvatarjonnan monipuolisuus toteutuu kaupunkilaisten eduksi. Kisakino on yhteistyökumppanimme myös Saarijärven elokuvaviikon esityksiä järjestettäessä. Elokuvakerho ja Kisakino vastaavat itsenäisesti elokuvien esittämisestä ja esityksien järjestämisestä Saarijärvi-salissa.

Muita yhteistyökumppaneitamme ovat muun muassa Saarijärven kaupunki, paikallislehti Sampo sekä elokuvien levittäjät ja useat muut kansalliset elokuvatoimijat ja -yhteisöt. Sekä tietysti aivan mahtava saarijärveläinen elokuvayleisö, jonka vuoksi toimintamme on olemassa.